Skip to content Skip to navigation

OpenStax_CNX

You are here: Home » Content » LabVIEW magyarul

Navigation

Recently Viewed

This feature requires Javascript to be enabled.
 

LabVIEW magyarul

Module by: National Instruments, Imre Disznós. E-mail the authors

Based on: LabVIEW by National Instruments

Summary: Ebben a fejezetben a LabVIEW-ról fogunk tanulni.

Figyelem:

Ez a dokumentum a LabVIEW grafikus programozási kurzus (LabVIEW graphical programming course) anyagának magyar fordítása. A dokumentum fordítói változat, jelen állapotában tartalmi, stilisztikai és nyelvtani hibáktól még nem mentes. (A fordító)

A LabVIEW programokat virtuális műszereknek, vagy rövidebben VI – oknak nevezzük, mert megjelenésükben és működésükben a fizikai műszereket utánozzák. Ilyenek például az oszcilloszkópok és a multiméterek. A LabVIEW igen széles eszközkészlettel rendelkezik az adatgyűjtés, adatelemzés, megjelenítés és adattárolás területén, valamint számos eszközt tartalmaz a hibakeresés segítésére.

A LabVIEW VI-ok három komponensből állnak: az előlapból (front panel), blokk diagramból (block diagram) és az ikon és csatlakozó panelből (icon and connector pane). Ez a lecke az előlapot és a blokk diagramot tárgyalja. Az ikon és csatlakozó panelről további információk a moduláris programozás című fejezetben találhatók.

LabVIEW-ban kontrolok (control) és indikátorok (indicator) segítségével készíthetjük el a felhasználói interfészt vagy más néven az előlapot. A kontrolok közé tartoznak a forgatógombok (knob), a nyomógombok (push button), a tárcsák (dial) és más input eszközök. Az indikátorok pedig a grafikonok (graph), LED-ek és más megjelenítő eszközök. A felhasználói interfész elkészítése után VI-ok és struktúrák felhasználásával ahhoz egy kódot rendelhetünk hogy az előlapi objektumokat vezéreljük. A blokk diagram ezt a kódot tartalmazza. Bizonyos tekintetben a blokk diagram egy folyamatábrára hasonlít.

A LabVIEW-t használhatjuk hardverrel történő kommunikációra úgymint adatgyűjtés, gépi látás, mozgásvezérlő eszközök, GPIB, PXI, VXI, RS-232 és RS-484 eszközökkel történő kommunikáció. A LabVIEW is tartalmaz beépített eszközöket az alkalmazások Web-hez történő kapcsolódására. Ehhez a LabVIEW Web Szervert és szoftver szabványokat használ, mint például a TCP/IP hálózat és az ActiveX.

LabVIEW használatával készíthetünk tesztelő és mérő, adatgyűjtő, műszervezérlő, adatnaplózó, méréselemző és riportgeneráló alkalmazásokat. Mivel a LabVIEW egy valódi 32 bites fordítóprogram, ezért önállóan futtatható programokat és a DLL fájlokhoz hasonló osztott könyvtárakat készíthetünk vele.

Content actions

Download module as:

PDF | EPUB (?)

What is an EPUB file?

EPUB is an electronic book format that can be read on a variety of mobile devices.

Downloading to a reading device

For detailed instructions on how to download this content's EPUB to your specific device, click the "(?)" link.

| More downloads ...

Add module to:

My Favorites (?)

'My Favorites' is a special kind of lens which you can use to bookmark modules and collections. 'My Favorites' can only be seen by you, and collections saved in 'My Favorites' can remember the last module you were on. You need an account to use 'My Favorites'.

| A lens I own (?)

Definition of a lens

Lenses

A lens is a custom view of the content in the repository. You can think of it as a fancy kind of list that will let you see content through the eyes of organizations and people you trust.

What is in a lens?

Lens makers point to materials (modules and collections), creating a guide that includes their own comments and descriptive tags about the content.

Who can create a lens?

Any individual member, a community, or a respected organization.

What are tags? tag icon

Tags are descriptors added by lens makers to help label content, attaching a vocabulary that is meaningful in the context of the lens.

| External bookmarks