Skip to content Skip to navigation Skip to collection information

OpenStax-CNX

You are here: Home » Content » Collaborative Statistics Homework Book: Custom Version modified by R. Bloom » Review Questions

Navigation

Recently Viewed

This feature requires Javascript to be enabled.
 

Review Questions

Module by: Roberta Bloom. E-mail the author

Based on: Confidence Intervals: Review by Susan Dean, Barbara Illowsky, Ph.D.

Summary: Copy of Review Questions module m16972 (http://cnx.org/content/ m16972/) from Collaborative Statistics by Dean and Illowsky http://cnx.org/content/col10522/ , 12/18/2008 . The FORMAT only of the question numbering has been changed.

The next three problems refer to the following situation: Suppose that a sample of 15 randomly chosen people were put on a special weight loss diet. The amount of weight lost, in pounds, follows an unknown distribution with mean equal to 12 pounds and standard deviation equal to 3 pounds.

Exercise 1: REVIEW QUESTION 1

To find the probability that the average of the 15 people lose no more than 14 pounds, the random variable should be:

  • A. The number of people who lost weight on the special weight loss diet
  • B. The number of people who were on the diet
  • C. The average amount of weight lost by 15 people on the special weight loss diet
  • D. The total amount of weight lost by 15 people on the special weight loss diet

Solution

REVIEW QUESTION 1 Solution : C

Exercise 2: REVIEW QUESTION 2

Find the probability asked for in the previous problem.

Solution

REVIEW QUESTION 2 Solution : 0.9951

Exercise 3: REVIEW QUESTION 3

Find the 90th percentile for the average amount of weight lost by 15 people.

Solution

REVIEW QUESTION 3 Solution : 12.99

The next three questions refer to the following situation: The time of occurrence of the first accident during rush-hour traffic at a major intersection is uniformly distributed between the three hour interval 4 p.m. to 7 p.m. Let X X size 12{X} {} = the amount of time (hours) it takes for the first accident to occur.

  • So, if an accident occurs at 4 p.m., the amount of time, in hours, it took for the accident to occur is _______.
  • μ = μ = size 12{μ} {} _______
  • σ 2 = σ 2 = size 12{σ rSup { size 8{2} } } {} _______

Exercise 4: REVIEW QUESTION 4

What is the probability that the time of occurrence is within the first half-hour or the last hour of the period from 4 to 7 p.m.?

  • A. Cannot be determined from the information given
  • B. 1 6 1 6 size 12{ { { size 8{1} } over { size 8{6} } } } {}
  • C. 1 2 1 2 size 12{ { { size 8{1} } over { size 8{2} } } } {}
  • D. 1 3 1 3 size 12{ { { size 8{1} } over { size 8{3} } } } {}

Solution

REVIEW QUESTION 4 Solution : C

Exercise 5: REVIEW QUESTION 5

The 20th percentile occurs after how many hours?

  • A. 0.20
  • B. 0.60
  • C. 0.50
  • D. 1

Solution

REVIEW QUESTION 5 Solution : B

Exercise 6: REVIEW QUESTION 6

Assume Ramon has kept track of the times for the first accidents to occur for 40 different days. Let C C size 12{C} {} = the total cumulative time. Then C C size 12{C} {} follows which distribution?

  • A. U ( 0,3 ) U ( 0,3 ) size 12{U \( 0,3 \) } {}
  • B. Exp ( 1 3 ) Exp ( 1 3 ) size 12{ ital "Exp" \( { { size 8{1} } over { size 8{3} } } \) } {}
  • C. N ( 60 , 30 ) N ( 60 , 30 ) size 12{N \( "60","30" \) } {}
  • D. N ( 1 . 5,0 . 01875 ) N ( 1 . 5,0 . 01875 ) size 12{N \( 1 "." 5,0 "." "01875" \) } {}

Solution

REVIEW QUESTION 6 Solution : C

Exercise 7: REVIEW QUESTION 7

Using the information in question #6, find the probability that the total time for all first accidents to occur is more than 43 hours.

Solution

REVIEW QUESTION 7 Solution : 0.9990

The next two questions refer to the following situation: The length of time a parent must wait for his children to clean their rooms is uniformly distributed in the time interval from 1 to 15 days.

Exercise 8: REVIEW QUESTION 8

How long must a parent expect to wait for his children to clean their rooms?

  • A. 8 days
  • B. 3 days
  • C. 14 days
  • D. 6 days

Solution

REVIEW QUESTION 8 Solution : A

Exercise 9: REVIEW QUESTION 9

What is the probability that a parent will wait more than 6 days given that the parent has already waited more than 3 days?

  • A. 0.5174
  • B. 0.0174
  • C. 0.7500
  • D. 0.2143

Solution

REVIEW QUESTION 9 Solution : C

The next five problems refer to the following study: Twenty percent of the students at a local community college live in within five miles of the campus. Thirty percent of the students at the same community college receive some kind of financial aid. Of those who live within five miles of the campus, 75% receive some kind of financial aid.

Exercise 10: REVIEW QUESTION 10

Find the probability that a randomly chosen student at the local community college does not live within five miles of the campus.

  • A. 80%
  • B. 20%
  • C. 30%
  • D. Cannot be determined

Solution

REVIEW QUESTION 10 Solution : A

Exercise 11: REVIEW QUESTION 11

Find the probability that a randomly chosen student at the local community college lives within five miles of the campus or receives some kind of financial aid.

  • A. 50%
  • B. 35%
  • C. 27.5%
  • D. 75%

Solution

REVIEW QUESTION 11 Solution : B

Exercise 12: REVIEW QUESTION 12

Based upon the above information, are living in student housing within five miles of the campus and receiving some kind of financial aid mutually exclusive?

  • A. Yes
  • B. No
  • C. Cannot be determined

Solution

REVIEW QUESTION 12 Solution : B

Exercise 13: REVIEW QUESTION 13

The interest rate charged on the financial aid is _______ data.

  • A. quantitative discrete
  • B. quantitative continuous
  • C. qualitative discrete
  • D. qualitative

Solution

REVIEW QUESTION 13 Solution : B

Exercise 14: REVIEW QUESTION 14

What follows is information about the students who receive financial aid at the local community college.

  • 1st quartile = $250
  • 2nd quartile = $700
  • 3rd quartile = $1200

(These amounts are for the school year.) If a sample of 200 students is taken, how many are expected to receive $250 or more?

  • A. 50
  • B. 250
  • C. 150
  • D. Cannot be determined

Solution

REVIEW QUESTION 14 Solution : C. 150

The next two problems refer to the following information: P ( A ) = 0 . 2 P ( A ) = 0 . 2 size 12{P \( A \) =0 "." 2} {} , P ( B ) = 0 . 3 P ( B ) = 0 . 3 size 12{P \( B \) =0 "." 3} {} , A A size 12{A} {} and B B size 12{B} {} are independent events.

Exercise 15: REVIEW QUESTION 15

P(AANDB)=P(AANDB)= size 12{P \( A} {}

  • A. 0.5
  • B. 0.6
  • C. 0
  • D. 0.06

Solution

REVIEW QUESTION 15 Solution : D

Exercise 16: REVIEW QUESTION 16

P(AORB)=P(AORB)= size 12{P \( A} {}

  • A. 0.56
  • B. 0.5
  • C. 0.44
  • D. 1

Solution

REVIEW QUESTION 16 Solution : C

Exercise 17: REVIEW QUESTION 17

If H H size 12{H} {} and D D size 12{D} {} are mutually exclusive events, {} P ( H ) = 0 . 25 P ( H ) = 0 . 25 size 12{P \( H \) =0 "." "25"} {} , P ( D ) = 0 . 15 P ( D ) = 0 . 15 size 12{P \( D \) =0 "." "15"} {} , then P(H| D )P(H| D ) size 12{P \( H} {}

  • A. 1
  • B. 0
  • C. 0.40
  • D. 0.0375

Solution

REVIEW QUESTION 17 Solution : B

Collection Navigation

Content actions

Download:

Collection as:

PDF | EPUB (?)

What is an EPUB file?

EPUB is an electronic book format that can be read on a variety of mobile devices.

Downloading to a reading device

For detailed instructions on how to download this content's EPUB to your specific device, click the "(?)" link.

| More downloads ...

Module as:

PDF | More downloads ...

Add:

Collection to:

My Favorites (?)

'My Favorites' is a special kind of lens which you can use to bookmark modules and collections. 'My Favorites' can only be seen by you, and collections saved in 'My Favorites' can remember the last module you were on. You need an account to use 'My Favorites'.

| A lens I own (?)

Definition of a lens

Lenses

A lens is a custom view of the content in the repository. You can think of it as a fancy kind of list that will let you see content through the eyes of organizations and people you trust.

What is in a lens?

Lens makers point to materials (modules and collections), creating a guide that includes their own comments and descriptive tags about the content.

Who can create a lens?

Any individual member, a community, or a respected organization.

What are tags? tag icon

Tags are descriptors added by lens makers to help label content, attaching a vocabulary that is meaningful in the context of the lens.

| External bookmarks

Module to:

My Favorites (?)

'My Favorites' is a special kind of lens which you can use to bookmark modules and collections. 'My Favorites' can only be seen by you, and collections saved in 'My Favorites' can remember the last module you were on. You need an account to use 'My Favorites'.

| A lens I own (?)

Definition of a lens

Lenses

A lens is a custom view of the content in the repository. You can think of it as a fancy kind of list that will let you see content through the eyes of organizations and people you trust.

What is in a lens?

Lens makers point to materials (modules and collections), creating a guide that includes their own comments and descriptive tags about the content.

Who can create a lens?

Any individual member, a community, or a respected organization.

What are tags? tag icon

Tags are descriptors added by lens makers to help label content, attaching a vocabulary that is meaningful in the context of the lens.

| External bookmarks