Skip to content Skip to navigation Skip to collection information

OpenStax-CNX

You are here: Home » Content » Collaborative Statistics Homework Book: Custom Version modified by R. Bloom » Review Questions

Navigation

Recently Viewed

This feature requires Javascript to be enabled.
 

Review Questions

Module by: Roberta Bloom. E-mail the author

Based on: Discrete Random Variables: Review by Susan Dean, Barbara Illowsky, Ph.D.

Summary: Copy of Review Questions module m16832 (http://cnx.org/content/m16832/) from Collaborative Statistics by Dean and Illowsky http://cnx.org/content/col10522/ , 12/18/2008 . The FORMAT only of the question numbering has been changed.

The next two questions refer to the following:

A recent poll concerning credit cards found that 35 percent of respondents use a credit card that gives them a mile of air travel for every dollar they charge. Thirty percent of the respondents charge more than $2000 per month. Of those respondents who charge more than $2000, 80 percent use a credit card that gives them a mile of air travel for every dollar they charge.

Exercise 1: REVIEW QUESTION 1

What is the probability that a randomly selected respondent expected to spend more than $2000 AND use a credit card that gives them a mile of air travel for every dollar they charge?

  • A. ( 0 . 30 ) ( 0 . 35 ) ( 0 . 30 ) ( 0 . 35 ) size 12{ \( 0 "." "30" \) \( 0 "." "35" \) } {}
  • B. ( 0 . 80 ) ( 0 . 35 ) ( 0 . 80 ) ( 0 . 35 ) size 12{ \( 0 "." "80" \) \( 0 "." "35" \) } {}
  • C. ( 0 . 80 ) ( 0 . 30 ) ( 0 . 80 ) ( 0 . 30 ) size 12{ \( 0 "." "80" \) \( 0 "." "30" \) } {}
  • D. ( 0 . 80 ) ( 0 . 80 ) size 12{ \( 0 "." "80" \) } {}

Solution

REVIEW QUESTION 1 Solution : C

Exercise 2: REVIEW QUESTION 2

Based upon the above information, are using a credit card that gives a mile of air travel for each dollar spent AND charging more than $2000 per month independent events?

  • A. Yes
  • B. No, and they are not mutually exclusive either
  • C. No, but they are mutually exclusive
  • D. Not enough information given to determine the answer

Solution

REVIEW QUESTION 2 Solution : B

Exercise 3: REVIEW QUESTION 3

A sociologist wants to know the opinions of employed adult women about government funding for day care. She obtains a list of 520 members of a local business and professional women’s club and mails a questionnaire to 100 of these women selected at random. 68 questionnaires are returned. What is the population in this study?

  • A. All employed adult women
  • B. All the members of a local business and professional women’s club
  • C. The 100 women who received the questionnaire
  • D. All employed women with children

Solution

REVIEW QUESTION 3 Solution : A

The next two questions refer to the following: An article from The San Jose Mercury News was concerned with the racial mix of the 1500 students at Prospect High School in Saratoga, CA. The table summarizes the results. (Male and female values are approximate.)

Table 1
      Ethnic Group    
Gender White Asian Hispanic Black American Indian
Male 400 168 115 35 16
Female 440 132 140 40 14

Exercise 4: REVIEW QUESTION 4

Find the probability that a student is Asian or Male.

Solution

REVIEW QUESTION 4 Solution : 0.5773

Exercise 5: REVIEW QUESTION 5

Find the probability that a student is Black given that the student is Female.

Solution

REVIEW QUESTION 5 Solution : 0.0522

Exercise 6: REVIEW QUESTION 6

A sample of pounds lost, in a certain month, by individual members of a weight reducing clinic produced the following statistics:

  • Mean = 5 lbs.
  • Median = 4.5 lbs.
  • Mode = 4 lbs.
  • Standard deviation = 3.8 lbs.
  • First quartile = 2 lbs.
  • Third quartile = 8.5 lbs.

The correct statement is:

  • A. One fourth of the members lost exactly 2 pounds.
  • B. The middle fifty percent of the members lost from 2 to 8.5 lbs.
  • C. Most people lost 3.5 to 4.5 lbs.
  • D. All of the choices above are correct.

Solution

REVIEW QUESTION 6 Solution : B

Exercise 7: REVIEW QUESTION 7

What does it mean when a data set has a standard deviation equal to zero?

  • A. All values of the data appear with the same frequency.
  • B. The mean of the data is also zero.
  • C. All of the data have the same value.
  • D. There are no data to begin with.

Solution

REVIEW QUESTION 7 Solution : C

Exercise 8: REVIEW QUESTION 8

The statement that best describes the illustration below is:

Figure 1
Horizontal boxplot starting with a dashed line and ending with one whisker on the right.

  • A. The mean is equal to the median.
  • B. There is no first quartile.
  • C. The lowest data value is the median.
  • D. The median equals ( Q1 + Q3 ) 2 ( Q1 + Q3 ) 2 size 12{ { { size 8{ \( Q1+Q3 \) } } over { size 8{2} } } } {}

Solution

REVIEW QUESTION 8 Solution : C

Exercise 9: REVIEW QUESTION 9

According to a recent article (San Jose Mercury News) the average number of babies born with significant hearing loss (deafness) is approximately 2 per 1000 babies in a healthy baby nursery. The number climbs to an average of 30 per 1000 babies in an intensive care nursery.

Suppose that 1000 babies from healthy nursery babies were surveyed. Find the probability that exactly 2 babies were born deaf.

Solution

REVIEW QUESTION 9 Solution : 0.2709

Exercise 10: REVIEW QUESTION 10

A “friend” offers you the following “deal.” For a $10 fee, you may pick an envelope from a box containing 100 seemingly identical envelopes. However, each envelope contains a coupon for a free gift.

  • 10 of the coupons are for a free gift worth $6.
  • 80 of the coupons are for a free gift worth $8.
  • 6 of the coupons are for a free gift worth $12.
  • 4 of the coupons are for a free gift worth $40.

Based upon the financial gain or loss over the long run, should you play the game?

  • A. Yes, I expect to come out ahead in money.
  • B. No, I expect to come out behind in money.
  • C. It doesn’t matter. I expect to break even.

Solution

REVIEW QUESTION 10 Solution : B

The next four questions refer to the following: Recently, a nurse commented that when a patient calls the medical advice line claiming to have the flu, the chance that he/she truly has the flu (and not just a nasty cold) is only about 4%. Of the next 25 patients calling in claiming to have the flu, we are interested in how many actually have the flu.

Exercise 11: REVIEW QUESTION 11

Define the Random Variable and list its possible values.

Solution

REVIEW QUESTION 11 Solution

X X size 12{X} {} = the number of patients calling in claiming to have the flu, who actually have the flu. X X size 12{X} {} = 0, 1, 2, ...25

Exercise 12: REVIEW QUESTION 12

State the distribution of X X size 12{X} {} .

Solution

REVIEW QUESTION 12 Solution : B ( 25 , 0 . 04 ) B ( 25 , 0 . 04 ) size 12{B \( "25",0 "." "04" \) } {}

Exercise 13: REVIEW QUESTION 13

Find the probability that at least 4 of the 25 patients actually have the flu.

Solution

REVIEW QUESTION 13 Solution : 0.0165

Exercise 14: REVIEW QUESTION 14

On average, for every 25 patients calling in, how many do you expect to have the flu?

Solution

REVIEW QUESTION 14 Solution : 1 patient

The next two questions refer to the following: Different types of writing can sometimes be distinguished by the number of letters in the words used. A student interested in this fact wants to study the number of letters of words used by Tom Clancy in his novels. She opens a Clancy novel at random and records the number of letters of the first 250 words on the page.

Exercise 15: REVIEW QUESTION 15

What kind of data was collected?

  • A. qualitative
  • B. quantitative - continuous
  • C. quantitative – discrete

Solution

REVIEW QUESTION 15 Solution : C

Exercise 16: REVIEW QUESTION 16

What is the population under study?

Solution

REVIEW QUESTION 16 Solution : All words used by Tom Clancy in his novels

Collection Navigation

Content actions

Download:

Collection as:

PDF | EPUB (?)

What is an EPUB file?

EPUB is an electronic book format that can be read on a variety of mobile devices.

Downloading to a reading device

For detailed instructions on how to download this content's EPUB to your specific device, click the "(?)" link.

| More downloads ...

Module as:

PDF | More downloads ...

Add:

Collection to:

My Favorites (?)

'My Favorites' is a special kind of lens which you can use to bookmark modules and collections. 'My Favorites' can only be seen by you, and collections saved in 'My Favorites' can remember the last module you were on. You need an account to use 'My Favorites'.

| A lens I own (?)

Definition of a lens

Lenses

A lens is a custom view of the content in the repository. You can think of it as a fancy kind of list that will let you see content through the eyes of organizations and people you trust.

What is in a lens?

Lens makers point to materials (modules and collections), creating a guide that includes their own comments and descriptive tags about the content.

Who can create a lens?

Any individual member, a community, or a respected organization.

What are tags? tag icon

Tags are descriptors added by lens makers to help label content, attaching a vocabulary that is meaningful in the context of the lens.

| External bookmarks

Module to:

My Favorites (?)

'My Favorites' is a special kind of lens which you can use to bookmark modules and collections. 'My Favorites' can only be seen by you, and collections saved in 'My Favorites' can remember the last module you were on. You need an account to use 'My Favorites'.

| A lens I own (?)

Definition of a lens

Lenses

A lens is a custom view of the content in the repository. You can think of it as a fancy kind of list that will let you see content through the eyes of organizations and people you trust.

What is in a lens?

Lens makers point to materials (modules and collections), creating a guide that includes their own comments and descriptive tags about the content.

Who can create a lens?

Any individual member, a community, or a respected organization.

What are tags? tag icon

Tags are descriptors added by lens makers to help label content, attaching a vocabulary that is meaningful in the context of the lens.

| External bookmarks