Skip to content Skip to navigation

OpenStax_CNX

You are here: Home » Content » Hypothesis Testing of Single Mean and Single Proportion: Review Questions

Navigation

Recently Viewed

This feature requires Javascript to be enabled.
 

Hypothesis Testing of Single Mean and Single Proportion: Review Questions

Module by: Roberta Bloom. E-mail the author

Based on: Hypothesis Testing of Single Mean and Single Proportion: Review by Susan Dean, Barbara Illowsky, Ph.D.

Summary: Copy of Review Questions module m17013 (http://cnx.org/content/m17013/latest/) from Collaborative Statistics by Dean and Illowsky http://cnx.org/content/col10522/ , 12/18/2008 . The FORMAT only of the question numbering has been changed.

Exercise 1: REVIEW QUESTION 1

1. Rebecca and Matt are 14 year old twins. Matt’s height is 2 standard deviations below the mean for 14 year old boys’ height. Rebecca’s height is 0.10 standard deviations above the mean for 14 year old girls’ height. Interpret this.

  • A. Matt is 2.1 inches shorter than Rebecca
  • B. Rebecca is very tall compared to other 14 year old girls.
  • C. Rebecca is taller than Matt.
  • D. Matt is shorter than the average 14 year old boy.

Solution

REVIEW QUESTION 1 Solution : D

Exercise 2: REVIEW QUESTION 2

2. Construct a histogram of the IPO data (see Appendix). Use 5 intervals.

The next six questions refer to the following information: Ninety homeowners were asked the number of estimates they obtained before having their homes fumigated. XX size 12{X} {} = the number of estimates.

Table 1
X X size 12{X} {} Rel. Freq. Cumulative Rel. Freq.
1 0.3  
2 0.2  
4 0.4  
5 0.1  

Exercise 3: REVIEW QUESTION 3

Calculate the frequencies

Solution

REVIEW QUESTION 3 Solution

Table 2
X X size 12{X} {} Frequency
1 27
2 18
4 36
5 9

Exercise 4: REVIEW QUESTION 4

Complete the cumulative relative frequency column. What percent of the estimates fell at or below 4?

Solution

REVIEW QUESTION 4 Solution : 90%

Exercise 5: REVIEW QUESTION 5

5. Calculate the sample mean (a) and sample standard deviation (b).

Solution

REVIEW QUESTION 5 Solution

  • a. 2.8
  • b. 1.48

Exercise 6: REVIEW QUESTION 6

6. Calculate the median, M, the first quartile, Q1, the third quartile, Q3.

Solution

REVIEW QUESTION 6 Solution : M = 3 M = 3 size 12{M=3} {} ; Q1 = 1 Q1 = 1 size 12{Q1=1} {} ; Q3 = 4 Q3 = 4 size 12{Q3=4} {}

Exercise 7: REVIEW QUESTION 7

7. The middle 50% of the data are between _____ and _____.

Solution

REVIEW QUESTION 7 Solution : 1 and 4

Exercise 8: REVIEW QUESTION 8

8. Construct a boxplot of the data.

The next three questions refer to the following table: Seventy 5th and 6th graders were asked their favorite dinner.

Table 3
  Pizza Hamburgers Spaghetti Fried shrimp
5th grader 15 6 9 0
6th grader 15 7 10 8

Exercise 9: REVIEW QUESTION 9

9. Find the probability that one randomly chosen child is in the 6th grade and prefers fried shrimp.

  • A. 32703270 size 12{ { { size 8{"32"} } over { size 8{"70"} } } } {}
  • B. 832832 size 12{ { { size 8{8} } over { size 8{"32"} } } } {}
  • C. 8888 size 12{ { { size 8{8} } over { size 8{8} } } } {}
  • D. 870870 size 12{ { { size 8{8} } over { size 8{"70"} } } } {}

Solution

REVIEW QUESTION 9 Solution : D

Exercise 10: REVIEW QUESTION 10

10. Find the probability that a child does not prefer pizza.

  • A. 30703070 size 12{ { { size 8{"30"} } over { size 8{"70"} } } } {}
  • B. 30403040 size 12{ { { size 8{"30"} } over { size 8{"40"} } } } {}
  • C. 40704070 size 12{ { { size 8{"40"} } over { size 8{"70"} } } } {}
  • D. 1

Solution

REVIEW QUESTION 10 Solution : C

Exercise 11: REVIEW QUESTION 11

11. Find the probability a child is in the 5th grade given that the child prefers spaghetti.

  • A. 9 19 9 19 size 12{ { { size 8{9} } over { size 8{"19"} } } } {}
  • B. 9 70 9 70 size 12{ { { size 8{9} } over { size 8{"70"} } } } {}
  • C. 9 30 9 30 size 12{ { { size 8{9} } over { size 8{"30"} } } } {}
  • D. 19 70 19 70 size 12{ { { size 8{"19"} } over { size 8{"70"} } } } {}

Solution

REVIEW QUESTION 11 Solution : A

Exercise 12: REVIEW QUESTION 12

12. A sample of convenience is a random sample.

  • A. true
  • B. false

Solution

REVIEW QUESTION 12 Solution : B

Exercise 13: REVIEW QUESTION 13

13. A statistic is a number that is a property of the population.

  • A. true
  • B. false

Solution

REVIEW QUESTION 13 Solution : B

Exercise 14: REVIEW QUESTION 14

14. You should always throw out any data that are outliers.

  • A. true
  • B. false

Solution

REVIEW QUESTION 14 Solution : B

Exercise 15: REVIEW QUESTION 15

15. Lee bakes pies for a little restaurant in Felton. She generally bakes 20 pies in a day, on the average.

  • a. Define the Random Variable XX size 12{X} {}.
  • b. State the distribution for XX size 12{X} {}.
  • c. Find the probability that Lee bakes more than 25 pies in any given day.

Solution

REVIEW QUESTION 15 Solution

  • b. P ( 20 ) P ( 20 ) size 12{P \( "20" \) } {}
  • c. 0.1122

Exercise 16: REVIEW QUESTION 16

16. Six different brands of Italian salad dressing were randomly selected at a supermarket. The grams of fat per serving are 7, 7, 9, 6, 8, 5. Assume that the underlying distribution is normal. Calculate a 95% confidence interval for the population average grams of fat per serving of Italian salad dressing sold in supermarkets.

Solution

REVIEW QUESTION 16 Solution : CI: ( 5 . 52 , 8 . 48 ) ( 5 . 52 , 8 . 48 ) size 12{ ital "CI": \( 5 "." "52",8 "." "48" \) } {}

Exercise 17: REVIEW QUESTION 17

17. Given: uniform, exponential, normal distributions. Match each to a statement below.

  • a. mean = median ≠ mode
  • b. mean > median > mode
  • c. mean = median = mode

Solution

REVIEW QUESTION 17 Solution

  • a. uniform
  • b. exponential
  • c. normal

Content actions

Download module as:

PDF | EPUB (?)

What is an EPUB file?

EPUB is an electronic book format that can be read on a variety of mobile devices.

Downloading to a reading device

For detailed instructions on how to download this content's EPUB to your specific device, click the "(?)" link.

| More downloads ...

Add module to:

My Favorites (?)

'My Favorites' is a special kind of lens which you can use to bookmark modules and collections. 'My Favorites' can only be seen by you, and collections saved in 'My Favorites' can remember the last module you were on. You need an account to use 'My Favorites'.

| A lens I own (?)

Definition of a lens

Lenses

A lens is a custom view of the content in the repository. You can think of it as a fancy kind of list that will let you see content through the eyes of organizations and people you trust.

What is in a lens?

Lens makers point to materials (modules and collections), creating a guide that includes their own comments and descriptive tags about the content.

Who can create a lens?

Any individual member, a community, or a respected organization.

What are tags? tag icon

Tags are descriptors added by lens makers to help label content, attaching a vocabulary that is meaningful in the context of the lens.

| External bookmarks