Skip to content Skip to navigation

OpenStax_CNX

You are here: Home » Content » Hypothesis Testing of Two Means and Two Proportions: Review Questions

Navigation

Recently Viewed

This feature requires Javascript to be enabled.
 

Hypothesis Testing of Two Means and Two Proportions: Review Questions

Module by: Roberta Bloom. E-mail the author

Based on: Hypothesis Testing of Two Means and Two Proportions: Review by Susan Dean, Barbara Illowsky, Ph.D.

Summary: Copy of Review Questions module m17021 (http://cnx.org/content/ m17021/) from Collaborative Statistics by Dean and Illowsky http://cnx.org/content/col10522/ , 12/18/2008 . The FORMAT only of the question numbering has been changed.

The next three questions refer to the following information:

In a survey at Kirkwood Ski Resort the following information was recorded:

Table 1: Sport Participation by Age
  0 – 10 11 - 20 21 - 40 40+
Ski 10 12 30 8
Snowboard 6 17 12 5

Suppose that one person from of the above was randomly selected.

Exercise 1: REVIEW QUESTION 1

Find the probability that the person was a skier or was age 11 – 20.

Solution

REVIEW QUESTION 1 Solution : 77 100 77 100 size 12{ { { size 8{"77"} } over { size 8{"100"} } } } {}

Exercise 2: REVIEW QUESTION 2

Find the probability that the person was a snowboarder given he/she was age 21 – 40.

Solution

REVIEW QUESTION 2 Solution : 12 42 12 42 size 12{ { { size 8{"12"} } over { size 8{"42"} } } } {}

Exercise 3: REVIEW QUESTION 3

Explain which of the following are true and which are false.

  • a. Sport and Age are independent events.
  • b. Ski and age 11 – 20 are mutually exclusive events.
  • c. P ( Ski and age 21 40 ) < P ( Ski age 21 40 ) P ( Ski and age 21 40 ) < P ( Ski age 21 40 ) size 12{P \( ital "Ski"+ ital "age""21" - "40" \) <P \( ital "Ski" \lline ital "age""21" - "40" \) } {}
  • d. P ( Snowboard orage 0 10 ) < P ( Snowboard age 0 10 ) P ( Snowboard orage 0 10 ) < P ( Snowboard age 0 10 ) size 12{P \( ital "Snowboardorage"0 - "10" \) <P \( ital "Snowboard" \lline ital "age"0 - "10" \) } {}

Solution

REVIEW QUESTION 3 Solution

  • a. False
  • b. False
  • c. True
  • d. False

Exercise 4: REVIEW QUESTION 4

The average length of time a person with a broken leg wears a cast is approximately 6 weeks. The standard deviation is about 3 weeks. Thirty people who had recently healed from broken legs were interviewed. State the distribution that most accurately reflects total time to heal for the thirty people.

Solution

REVIEW QUESTION 4 Solution : N ( 180 , 16 . 43 ) N ( 180 , 16 . 43 ) size 12{N \( "180","16" "." "43" \) } {}

Exercise 5: REVIEW QUESTION 5

The distribution for XX size 12{X} {} is Uniform. What can we say for certain about the distribution for X¯X¯ size 12{ {overline {X}} } {} when n=1n=1 size 12{n=1} {}?

  • A. The distribution for X¯X¯ size 12{ {overline {X}} } {} is still Uniform with the same mean and standard dev. as the distribution for XX size 12{X} {}.
  • B. The distribution for X¯X¯ size 12{ {overline {X}} } {}is Normal with the different mean and a different standard deviation as the distribution for XX size 12{X} {}.
  • C. The distribution for X¯X¯ size 12{ {overline {X}} } {} is Normal with the same mean but a larger standard deviation than the distribution for XX size 12{X} {}.
  • D. The distribution for X¯X¯ size 12{ {overline {X}} } {} is Normal with the same mean but a smaller standard deviation than the distribution for XX size 12{X} {}.

Solution

REVIEW QUESTION 5 Solution : A

Exercise 6: REVIEW QUESTION 6

The distribution for XX size 12{X} {} is uniform. What can we say for certain about the distribution for XX size 12{ Sum {X} } {} when n=50n=50 size 12{n=50} {}?

  • A. The distribution for XX size 12{ Sum {X} } {}is still uniform with the same mean and standard deviation as the distribution for XX size 12{X} {}.
  • B. The distribution for XX size 12{ Sum {X} } {} is Normal with the same mean but a larger standard deviation as the distribution for XX size 12{X} {}.
  • C. The distribution for XX size 12{ Sum {X} } {} is Normal with a larger mean and a larger standard deviation than the distribution for XX size 12{X} {}.
  • D. The distribution for XX size 12{ Sum {X} } {} is Normal with the same mean but a smaller standard deviation than the distribution for XX size 12{X} {}.

Solution

REVIEW QUESTION 6 Solution : C

The next three questions refer to the following information:

A group of students measured the lengths of all the carrots in a five-pound bag of baby carrots. They calculated the average length of baby carrots to be 2.0 inches with a standard deviation of 0.25 inches. Suppose we randomly survey 16 five-pound bags of baby carrots.

Exercise 7: REVIEW QUESTION 7

State the approximate distribution for X¯X¯ size 12{ {overline {X}} } {}, the distribution for the average lengths of baby carrots in 16 five-pound bags. X¯~X¯~ size 12{ {overline {X}} "~" } {}

Solution

REVIEW QUESTION 7 Solution : N ( 2 , .25 16 ) N ( 2 , .25 16 ) size 12{N \( { { size 8{2 "." "25"} } over { size 8{ sqrt {"16"} } } } \) } {}

Exercise 8: REVIEW QUESTION 8

Explain why we cannot find the probability that one individual randomly chosen carrot is greater than 2.25 inches.

Solution

REVIEW QUESTION 8 Solution

We do not know the probability distribution for the underlying population of lengths of the individual carrots.

Exercise 9: REVIEW QUESTION 9

Find the probability that X¯X¯ size 12{ {overline {X}} } {} is between 2 and 2.25 inches.

Solution

REVIEW QUESTION 9 Solution : 0.5000

The next three questions refer to the following information:

At the beginning of the term, the amount of time a student waits in line at the campus store is normally distributed with a mean of 5 minutes and a standard deviation of 2 minutes.

Exercise 10: REVIEW QUESTION 10

Find the 90th percentile of waiting time in minutes.

Solution

REVIEW QUESTION 10 Solution : 7.6

Exercise 11: REVIEW QUESTION 11

Find the median waiting time for one student.

Solution

REVIEW QUESTION 11 Solution : 5

Exercise 12: REVIEW QUESTION 12

Find the probability that the average waiting time for 40 students is at least 4.5 minutes.

Solution

REVIEW QUESTION 12 Solution : 0.9431

Content actions

Download module as:

PDF | EPUB (?)

What is an EPUB file?

EPUB is an electronic book format that can be read on a variety of mobile devices.

Downloading to a reading device

For detailed instructions on how to download this content's EPUB to your specific device, click the "(?)" link.

| More downloads ...

Add module to:

My Favorites (?)

'My Favorites' is a special kind of lens which you can use to bookmark modules and collections. 'My Favorites' can only be seen by you, and collections saved in 'My Favorites' can remember the last module you were on. You need an account to use 'My Favorites'.

| A lens I own (?)

Definition of a lens

Lenses

A lens is a custom view of the content in the repository. You can think of it as a fancy kind of list that will let you see content through the eyes of organizations and people you trust.

What is in a lens?

Lens makers point to materials (modules and collections), creating a guide that includes their own comments and descriptive tags about the content.

Who can create a lens?

Any individual member, a community, or a respected organization.

What are tags? tag icon

Tags are descriptors added by lens makers to help label content, attaching a vocabulary that is meaningful in the context of the lens.

| External bookmarks