Skip to content Skip to navigation

OpenStax_CNX

You are here: Home » Content » RealNetworks platforma

Navigation

Recently Viewed

This feature requires Javascript to be enabled.
 

RealNetworks platforma

Module by: Žaklina Negovanović. E-mail the author

Summary: Prikaz RealNetworks multimedijalne arhitekture: serversko rešenje, prateći produkcijski software, korišćeni komunikacijski protokoli

RealNetworks platforma

Uvod

RealNetworks razvija ideju o isporuci bilo kog sadržaja sa jedinstvene platforme. Ime te platforme je Helix Platform. Cilj je da se kreiranje, organizovanje i isporuka svih audio i video formata prihvatljivih za veliki broj player-a i uređaja obuhvati jedinstvenom multimedijalnom infrastrukturom. Helix Media Delivery Platform postavlja standarde za pouzdane i kvalitetne sisteme. Da bi se pozicionirao kao best total cost proizvod mora se dokazati i kao sistem koji je jednostavan za upotrebu i koji ima kvalitetnu korisničku podršku. Neki od formata, protokola i uređaja podržanih od Helix su: Flash i Silverlight za Windows, Mac i Linux laptope i desktop računare, RTSP video za PC i mobilne smartphone, HTTP streaming za QuickTime X, iPhone, iPad i iPod touch familiju uređaja, Audio i video za uređaje kao Internet-connected TV. Sa Helix platforme moguće je sadržaj isporučiti za Flash, Windows Media, SilverLight ili QuickTime Player-e, kao i za niz media player-a na mobilnim telefonima i uređajima koji imaju pristup Internetu. Helix platforma uključuje sve alate potrebne za brz razvoj, postavljanje i distribuciju sadržaja. Helix platformu sačinjava niz proizvoda.

Helix Server

Helix Server je multi-format, cross-platform streaming media server za isporuku multimedijalnog sadržaja visokog kvaliteta za PC računare i mobilnih uređaje. Sa ovog servera potrebno je omogućiti stream najpopularnijih tipova media na bilo koje playback okruženje: Flash, Silverlight, QuickTime ili QuickTime X player-e, Apple devices kao što su iPhone, iPod touch i iPad, Smartphone uključujući Android i BlackBerry. Helix Server je raspoloživ za Linux, Windows i Solaris operativne sisteme. Isporučuje se u sledećim verzijama: Helix Standard Server, Helix Universal Server i Helix Universal Server – Mobile Edition. Verzije se razlikuju po nameni i podržanim formatima i protokolima. Helix Server je streaming media server razvijen kako za pojedinačne primene tako i za velike distribuirane sisteme.  Uvek koristi dve konekcije, poznate kao kanali. Jedna služi za komunikaciju sa korisnikom, a druga za prenos podataka. Specifikacija podržanih protokola, formata i kodeka data je na http://www.realnetworks.com/products-services/helix-server-proxy.aspx.

Helix Proxy

Helix Proxy je softversko rešenje za smanjenje troškova povezanih sa eliminacijom redudatnog prenosa podataka. Na taj način se smanjuje potreba za protokom prilikom pojedinačnog prenosa, što znači da Helix Proxy smanjuje transmisione probleme korisnika koji dobija kvalitetan sadržaj za kraće vreme. Helix Proxy takođe “sakriva” IP adrese unutrašnjih korisnika i vrši autentifikaciju svakog klijentskog zahteva i na taj način kontroliše sadržaj i povećava njegovu sigurnost.

Helix Mobile Gateway

Helix Mobile Gateway sadrži Helix Mobile Server i Helix Mobile Proxy i predstavlja Helix Media Delivery Platform. Ovu infrastrukturu koristi više od 100 operatera mobilne telefonije širom sveta.

Helix Producer

Helix Producer predstavlja jedinstvenu softversku platformu, profesionalni softver koji se uparuje sa Helix Serverom i koja omogućava kodiranje popularnih striming formata bilo da se radi isporuci live ili na zahtev (podržani su H.264, MP4 i RealVideo). Podržani su višestruki izvori i simultani višestruki izlaz po svakom od ulaza. Proizvođač ističe napredne funkcije monitoring-a i napredne osobine kao Multi-Rate Live and On-Demand file creation. Sistem omogućava da se sadržaj kodira na više izlaza simultano pa je moguće dobiti istovremeno izlaze za PC-je i mobilne uređaje. Kad se upari sa Helix Server, moguće je isporučiti sadržaj po zahtevu i uživo i reprodukovati ga uz pomoć Flash Player, RealPlayer, QuickTime X i QuickTime Player, kao i mobilnim uređajima kao Apple iPhone, iPad i iPod touch. Tehnička specifikacija data je na http://www.realnetworks.com/products-services/helix-producer.aspx.

Helix Mobile Producer

Helix Mobile Producer je platforma na kojoj funkcioniše ogrman broj mobilnih striming servisa. Razvijen je da optimizuje Quality of Service (QoS) i Quality of Experience (QoE) da bi pomogao mobilnim operaterima da isporučuju video servise najvećeg kvaliteta.

Helix Session Manager

Helix Session Manager omogućava integraciju Helix Mobile Server sa OSS/BSS (Operations Support Systems/ Business Support Systems) i AAA (Authentication, Authorization and Accounting) sistema da bi se povećala kontrola i upravljivost nad uspostavljenom sesijom. Korisniku se, preko spoljnih HTTP API-ja, omogućavaju akcije tokom sesije kao rakcija na događaje.

Helix Media Library

Helix Media Library omogućava kreiranje “Web 2.0 video sharing experience”. Automatski kodira video za streaming ili download i organizuje kroz user-friendly portal kojim korisnik upravlja. Eliminiše se potreba pravljenja fizičkih kopija na lokalnim medijima.

RealPlayer Enterprise

RealPlayer Enterprise je verzija RealPlayer razvijena i optimizovana za korporativnu i primenu u edukaciji.

Helix Rich Media Client

Helix Rich Media Client je zasebna video player aplikacija koji funkcioniše na mobilnim uređajima od iPhone, Android i BlackBerry do J2ME na Nokia, Sony Ericsson i LG.

Helix DNA

Helix DNA je univerzalna platforma za razvoj i isporuku multimedijalnog sadržaja. Funkcioniše na više platformi i više formata i obezbeđuje skup media funkcija za, praktično sve bitne tipove mreža, uređaja i operativnih sistema, uključujući Windows Mobile, Linux i Synbian. Media aplikacije kao što su muzički plejeri, ringtone/ringback plajeri, video plejeri i video servisi različitih proizvođača i na različitim mobilnim uređajima integrišu se preko Helix DNA platforme.

Content actions

Download module as:

PDF | EPUB (?)

What is an EPUB file?

EPUB is an electronic book format that can be read on a variety of mobile devices.

Downloading to a reading device

For detailed instructions on how to download this content's EPUB to your specific device, click the "(?)" link.

| More downloads ...

Add module to:

My Favorites (?)

'My Favorites' is a special kind of lens which you can use to bookmark modules and collections. 'My Favorites' can only be seen by you, and collections saved in 'My Favorites' can remember the last module you were on. You need an account to use 'My Favorites'.

| A lens I own (?)

Definition of a lens

Lenses

A lens is a custom view of the content in the repository. You can think of it as a fancy kind of list that will let you see content through the eyes of organizations and people you trust.

What is in a lens?

Lens makers point to materials (modules and collections), creating a guide that includes their own comments and descriptive tags about the content.

Who can create a lens?

Any individual member, a community, or a respected organization.

What are tags? tag icon

Tags are descriptors added by lens makers to help label content, attaching a vocabulary that is meaningful in the context of the lens.

| External bookmarks