Skip to content Skip to navigation

OpenStax_CNX

You are here: Home » Content » HTML5

Navigation

Recently Viewed

This feature requires Javascript to be enabled.
 

HTML5 je reč koja se u zadnje vreme često spominje u krugovima iskusnijih korisnika Interneta kao i među širom populacijom. Za one neupućene, HTML5 je predlog novog standarda za razvoj web stranica kojim se Webu žele dati nove mogućnosti, ali i ispraviti neke sadašnje, po mnogima pogrešne prakse. Iako iza standarda stoji konzorcij W3C (World Wide Web Consortium), glavni akteri priče su Google, Apple i Mozilla, a tek se kasne uključio i Microsoft.

U moru novih mogućnosti koje standard predlaže nalazi se i tzv. video tag koji omogućava prikaz video sadržaja direktno iz web brauzera, bez potrebe za dodatnim priključcima i vlasničkim tehnologijama kao što su Flash ili Silverlight. Ta je novost posebno razveselila korisnike alternativnih platformi koji obično imaju loša iskustva s vlasničkim priključcima (ili ih uopće nemaju), ali i one koji preferiraju otvorene standarde i slobodne implementacije.

 

Iako većina web brauzera (Firefox, Chrome, Safari, Opera, a u verziji 9 isto obećava i IE) već podržava spomenuti tag, nastao je problem oko izbora kodeka za tako reprodukovani video koji W3C službeno ne propisuje u budućem standardu - verovatno jer sam konzorcij nema političku snagu za tako škakljivu odluku.

  

Mala digresija: svaka se video datoteka sastoji od ekstenzije u kojoj se nalazi sadržaj zapisan pomoću određenog algoritma, odnosno kodeka koji određuje kako će sadržaj biti komprimiran, što je vrlo bitno jer je cilj da reprodukcija video sadržaja na internetu troši što manje bandwidtha uz što veću kvalitet slike i zvuka. Neki od poznatijih ekstenzija su AVI, OGG, MPEG, MKV, FLV, dok razlikujemo kodeke za zvuk (npr. mp3, vorbis) i sliku ( h.264 , Theora ). Kodeci za zvuk i sliku koji se koriste na Internetu obično dolaze u kombinacijama: mp3 + h.264 u AVI/FLV/MPG ekstenzija ili theora + vorbis u OGG ektenzija, iako su i gotovo sve druge kombinace dozvoljene. Cela se rasprava razvila upravo oko kodeka za sliku koji bi bio standard u video tagu, a najizgledniji kandidati su h.264 i Theora.

  

Ukratko, h.264 je kodek zaštićen mnogim softverskim patentima i trenutno nudi najbolji odnos kvaliteta i veličine datoteke, dok je Theora po tom pitanju lošiji kodek, ali i lišen svih (trenutno?) poznatih patenata. H.264 podržavaju i hardverski enkoderi/dekoderi što mu daje i prednost na mobilnim uređajima, specijaliziranim komponentama i sl., dok Theori trenutno ostaju samo softverski enkoderi/dekoderi ili posebne verzije postojećih hardverskih (kao što je nedavno viđeno kod Nokie N900).

 

Problem sa h.264 je to što iza njega stoji privatna organizacija MPEG LA sa svojim cenovnikom po kojem je svaki proizvođač softvera koji pruža mogućnost kodiranja/dekodiranja njihovog kodeka dužan platiti određenu cenu, a u najavi je da će kasne (2016. g.) neku proviziju morati plaćati i sami krajnji korisnici! Jasno je da to nije opcija proizvođačima i korisnicima slobodnog softvera, ali ni onima koji se zalažu za otvorene i slobodne standarde dostupne svima.

 

Akteri ove priče trenutno su zauzeli sledeće pozicije oko tog problema:

  • Google je u svoj Chrome ugradio podršku i za h.264 i za Theoru, dok slobodni Chromium nudi samo podršku za Theoru; osim toga Google je vlasnik YouTubea, na kojem već eksperimentalno nudi video sadržaje u h.264;
  • Apple u Safari i sve mobilne verzije istog za iP-što-već uređaje ugrađuje podršku samo za h.264; uz to je Apple jedan od glavnih zagovarača h.264;
  • Microsoft malo zaostaje, kao i obično kad je reč o web standardima, te je najavio podršku za HTML5 tek u nadolazećem IE9, i to samo za h.264 kodek;
  • Mozilla se zasad oštro odupire bilo kakvoj ugradnji podrške za h.264 te istovremeno podržava Ogg/Theoru u najnovijim verzijama Firefoxa;
  • Opera podupire također samo Theoru, iako postoji mogućnost podrške i za h.264, ali kroz sam operativni sistem (što se predlaže i Mozilli).

 

Zašto je to sve to bitno za krajnjeg korisnika?

 

Ukoliko u ovoj bitci pobedi h.264 tabor, korisnici slobodnog softvera opet neće imati jednostavno, a ponegdje čak ni legalno rešenje za reprodukciju videa na Internetu, kao što su servisi  YouTube, Dailymotion i sl., nego će, kao i do sada s Flashom, morati instalirati razne dodatke iz trećih izvora. Sam će Web opet biti zarobljen softverskim patentima kao što je već bio par puta u prošlosti, ali i u sadašnjosti: GIF-om, mp3-om, RealPlayerom i konačno još uvek sveprisutnim Flashom i rastućim Silverlightom.

 

Osim ovog predstavljenog postoji još par detalja u celoj priči koji bi mogli promeniti ishod "rata":

  • Google je prošle godine kupio tvrtku On2 koja je napravila originalni kodek na kojem je bazirana Theora (tzv. VP2) kako bi dobio prava na novi VP8 kodek koji je u teoriji bolji i od h.264. Postoje glasine da bi isti kodek Google mogao izdati pod slobodnom licencom i osloboditi ga patentnih prava te time stvoriti pravu konkurenciju h.264, ali i dodatno zakomplikovati situaciju;
  • Zaklada Xiph.org koja stoji iza Ogga i Theore aktivno poboljšava kvalitetu svog kodeka koji postaje sve konkurentniji h.264;
  • H.264 ima veliku praktičnu prednost jer se već i sada nalazi u većini FLV datoteka, koje se reprodukuju preko Flasha, a kako Flash koristi 98% korisnika Interneta on će još dugo biti glavna metoda reprodukcije videa na Internetu (ili eventualno alternativna metoda), što bi značilo da video servis mora imati praktično samo jednu kopiju video sadržaja kodiranog u h.264 na brauzeru;
  • Iako su neke kompane (npr. finska Nokia) uvele sumnju da možda i Theora sadrži neke skrivene softverske patente, Google je službeno izjavio da je Theora u tom pogledu "čista", što joj daje veliki kredibilitet.

 

Za one koji žele znati više:

Content actions

Download module as:

PDF | EPUB (?)

What is an EPUB file?

EPUB is an electronic book format that can be read on a variety of mobile devices.

Downloading to a reading device

For detailed instructions on how to download this content's EPUB to your specific device, click the "(?)" link.

| More downloads ...

Add module to:

My Favorites (?)

'My Favorites' is a special kind of lens which you can use to bookmark modules and collections. 'My Favorites' can only be seen by you, and collections saved in 'My Favorites' can remember the last module you were on. You need an account to use 'My Favorites'.

| A lens I own (?)

Definition of a lens

Lenses

A lens is a custom view of the content in the repository. You can think of it as a fancy kind of list that will let you see content through the eyes of organizations and people you trust.

What is in a lens?

Lens makers point to materials (modules and collections), creating a guide that includes their own comments and descriptive tags about the content.

Who can create a lens?

Any individual member, a community, or a respected organization.

What are tags? tag icon

Tags are descriptors added by lens makers to help label content, attaching a vocabulary that is meaningful in the context of the lens.

| External bookmarks