Skip to content Skip to navigation

OpenStax-CNX

You are here: Home » Content » EVO servis za kolaboraciju

Navigation

Recently Viewed

This feature requires Javascript to be enabled.
 

EVO servis za kolaboraciju

Module by: Damnjan Kalmikov. E-mail the author

Summary: Prikaz EVO servisa za kolaboraciju, hardverski i softverski zahtevi, instalacija i korišćenje.

Uvod

EVO je besplatan servis koji je hostovan na adresi http://evo.caltech.edu/evoGate/ . Pristupa mu se preko KOALA klijentskog programa koji je baziran na Java platformi. Pruža mogućnost kreiranja virtuelnih konferencijskih soba gde mogu pristupiti korisnici.

Hardverski zahtevi

  • Računar (Pentium 4 1.5GHz ili jači, 512MB RAM memorije je minimum a preporučuje se 1GB)
  • Slušalice ili zvučnici
  • Mikrofon
  • Kamera

Softverki zahtevi

  • Operativni sistem Windows (XP, Vista, 7), MAC OS X (10.4, 10.5, 10.6) ili Linux
  • Java (verzija 1.5 ili novija)

Konekcija

  • Internet konekcija 1Mbs/256Kbs ili brža
  • Otvoren port IN/OUT-UDP/TCP: 46015

Postupak registracije i instalacije

Da bismo mogli da koristimo EVO servis prvo je potrebno da se registrujemo na sajtu http://evo.caltech.edu/evoGate/ . Zatim je potrebno preuzeti KOALA klijentski program. Pri preuzimanju programa se nudi opcija da instaliramo Javu ukoliko je već nemamo instaliranu na računaru (figure 1).

Figure 1: Registracija i preuzimanje KOALA programa
Figure 1 (Picture 0.jpg)

Pokretanje KOALA programa

Pri pokretanju fajla koala.jnlp koji smo preuzeli sa sajta EVO instalira KOALA klijent na računar (figure 2). Potrebno je uneti korisničko ime i lozinku.

Figure 2: Instaliranje KOALA klijenta
Figure 2 (Picture 1.jpg)

Kreiranje konferencije

Kada je KOALA pokrenut možemo kreirati konferenciju tako što ćemo izabrati Meetings / Start an Ad Hoc Meeting. Zati mje potrebno uneti podatke za konferenciju kao što su naziv i opis. Takođe je moguće postaviti šifru bez koje s ene može pristupiti konferenciji (figure 3).

Figure 3: Kreiranje konferencije
Figure 3 (Picture 2.jpg)

Pristupanje konferenciji

Ostali učesnici mogu pronaći konferenciju tako što će izabrati Meetings / Search forMeetings gde mogu pretražiti konferncije po različitim parametrima. Nakon pronađene konferencije klikom na Join pristupa se konferenciji. U jednoj konferenciji može učestvovati više članova gde svako svakoga može videti i čuti, naravno ukoliko svi poseduju kamere i mikrofone (figure 4).

Figure 4: Prikaz konferencije
Figure 4 (Picture 6.jpg)

Podešavanja

Postoji i mogućnost testiranja audio i video opreme pre pristupanja konferenciji ali i za vreme konferenciej ako nešto nije u redu. Mogu se pokretati i stopirati kamera, mikrofon i zvuk pojedinačno ili se snimati konferencija. Postoji i dugme setings gde su ostala podešavana programa. Na kraju je dugme za napuštanje konferencije (figure 5).

Figure 5: Deo KOALA programa sa komandama i podešavanjima
Figure 5 (Picture 8.jpg)

Share-ovanje ekrana

Ovaj program nam nudi i mogućnost korišćenja whiteboard-a, share-ovanja sopstvenog ekrana ili dela ekrana (figure 6) kao i deljenje fajlova. Kada se share-uje deo ekrana crveni okvir određuje onaj deo ekrana koji će biti prikazan na konferenciji.

Figure 6: Share-ovanje ekrana
Figure 6 (Picture 9.jpg)

Zaključak

Kao zaključak se može izvesti da je EVO servis, iako besplatan, veoma pogodan za video konferencije. Podržava standardne videokonferencijske protokole kao što su H.323 i RTP. Takođe pruža mogućnost pristupa konferenciji i preko telefonske veze kao i mnoge druge mogućnosti.

Content actions

Download module as:

Add module to:

My Favorites (?)

'My Favorites' is a special kind of lens which you can use to bookmark modules and collections. 'My Favorites' can only be seen by you, and collections saved in 'My Favorites' can remember the last module you were on. You need an account to use 'My Favorites'.

| A lens I own (?)

Definition of a lens

Lenses

A lens is a custom view of the content in the repository. You can think of it as a fancy kind of list that will let you see content through the eyes of organizations and people you trust.

What is in a lens?

Lens makers point to materials (modules and collections), creating a guide that includes their own comments and descriptive tags about the content.

Who can create a lens?

Any individual member, a community, or a respected organization.

What are tags? tag icon

Tags are descriptors added by lens makers to help label content, attaching a vocabulary that is meaningful in the context of the lens.

| External bookmarks